Sotilaspassin täyttöohjeita

Keskustelua suomalaisten käyttämistä aseista, varusteista ja ajoneuvoista.

Valvoja: Ylläpito

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

Sotilaspassin täyttöohjeita

ViestiKirjoittaja Saarinen » 30 Maalis 2009, 09:34

Olen tutkaillut paria sotilaspassia ja täytellyt samalla omaa repropassia. Wanhassa sotilaspassissa on pari semmoista kohtaa, joihin ei äkkiseltään keksikään oikeaa sisältöä. Tässä muutama repropassin täyttöohje.

Kutsuntanumero: XX | XX | (vuosiluvun 2 viimeistä numeroa) | (sotilaspiirin lyhenne)

Noihin kahteen ensimmäiseen lukuun en ole keksinyt järkevää selitystä (ensimmäiseen kohtaan kun laittaa numeron väliltä 10-50 ja toiseen 5-10 niin hyvältä näyttää tutkimieni passien perusteella, kolmanteen kohtaan juurikin kutsuntavuoden kaksi viimeistä numeroa (esim. 1936 = 36) ja viimeiseen kohtaan sotilaspiirin lyhenne (esim. Kuopion sotilaspiiri = Kuo.), joten vaikkapa vuonna 1936 kutsuntoihin Kuopion sotilasläänissä osaa ottaneen henkilön passissa voisi lukea näin:

37 | 8 | 36 | Kuo.

Kutsunnat: Kutsunnat järjestettiin näköjään silloinkin nykyiseen tapaan eli syksyisin silloin, kun henkilö täyttää 18 vuotta. Syys-lokakuuta kun heittelee kohtaan, jossa lukee "hyväksytty palvelukseen...

a) kutsunnassa ___ ____ ____ (viivat täytetään muodossa pvm/kk/vv tai yleisimmin vuosiluvun kaksi viimeistä kirjainta)

b) jälkitarkastuksessa _____ ____ ____

c) vapaaehtoisena _____ ____ ____ (b ja c kohdat jätetään täyttämättä mikäli normaalien kutsuntojen kautta on palvelukseen määrätty, muutoin asia erikseen)

Yleisiä palvelustietoja: Tsekkaa ennen sotia edeltävän ajan joukko-osastot tästä: http://www.narc.fi/Arkistolaitos/a/tied ... altkal.pdf Passiin kirjoitetaan joukko-osaston lyhenne.

Palvelusaika oli upseereilla ja aliupseereilla pääsääntöisesti 440 vuorokautta ja miehistöllä 350 vrk. Palvelukseen astuttiin kolmessa saapumiserässä, jotka olivat tammi-, touko- ja syyskuussa. Sotilasvala näyttää olleen noin kuukausi palvelukseenastumisen jälkeen.

Palveluksen laatu: Tähän kohtaan kirjataan yleisimmin "Aseellinen" (tai sitten päinvastoin aseeton, mikäli näin on asian laita) Lisäksi parissa AUK:n suorittaneen henkilön passissa lukee AUK:n jaksojen suorittamisajat samassa kohtaa eli esim. näin "AUK:n I jakso pvm.kk.vv - pvm.kk.vv" (I jakson kesto n. 2 kk) ja "AUK:n II jakso pvm.kk.vv - pvm.kk.vv" (II jakson kesto lienee ollut samoin noin 2 kk). Mikäli henkilö on saanut jonkin tason erikoisaliupseerikoulutukseen ja käynyt vaikkapa asealiupseerikurssin, kirjataan AUK:n II jakson tilalle "Asealiupseerikurssi" ja siihen kesto.

Ylennyksistä: Res. alikersantti näyttää ylenneen suurinpiirtein näin: korpraaliylennys n. 6 kk palveluksen jälkeen, alikeisariksi n. 8-9 kk jälkeen. Huomatkaa, että ylentämispäivämäärän perään pitää liittää päiväkäskyn numero (erään sukulaisen passissa on merkitty "pvk no. 111" ja "pvk. no 15/1", joten otappa tästä sitten joku logiikka). Muistakaa myös, että tuohon aikaan läheskään kaikkia AUK:n käyneitä ei välttämättä ylennetty alikersanteiksi, vaan saattoivat toimia ryhmänjohtajana ihan korpraaleina - kyse ei välttämättä ollut alkuunkaan huonosti suoritetusta palveluksesta tai muusta semmoisesta, ylennys alikersantiksi saattoi tulla vasta reservissä.

Lomat: Lomia ei paljoa ole tuohon aikaan armeijassa myönnetty, siksipä ne mahtuvatkin muutamalle riville. Pari maksimissaan viikon kestoista lomaa upseerille/aliupseerille, miehistölle mahdollisesti yksi.

Vapautettu vakinaisesta palveluksesta: Syy-kohtaan kirjataan "Täysin palvelleena", mikäli henkilö on palveluksensa kunnialla loppuun suorittanut ja sitten vielä se vuorokausimäärä omaan lokeroonsa.

Sitten ei muutakuin väärentelemään joukko-osastojen leimoja ja allekirjoituksia passeihin :)

EDIT: Siirsin viestin uuteen ketjuun, sen verta hyödyllistä tietoa. -Bauer

Palaa sivulle “Suomen aseistus ja varustus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija