Etulinja – ryhmän alkuvaiheet

Yleistä keskustelua toiseen maailmansotaan liittyvästä re-enactingista.

Valvoja: Ylläpito

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Etulinja – ryhmän alkuvaiheet

ViestiKirjoittaja Speidel » 10 Helmi 2011, 14:12

Kuva

Etulinja – Suomalaisen re-enactment ryhmän historia ja alkuvaiheet


Etulinja, tuo re-enactmentharrastajien yhteisö jonka keskustelulauta sitoo yhteen sekä re-enactoreita että WW2 airsoftaajia. Mistä tämä kaikki lähti liikkeelle?

Vastaus tähän kysymykseen löytyy sateisesta alkusyksystä 2006. Allekirjoittanut oli jo vuosia tutustunut maailmanpalon historiaan ja varusteisiin. Myös vierailut ulkomaisilla WW2 airsoft ja re-enactment sivustoilla lisäsivät bensaa liekkeihin. Tuli kuitenkin huomattua, ettei suomesta löydy tälläistä keskustelufoorumia jonka pääaiheena olisi nimenomaan toinen maailmansota. Vietnamin sodan ja venäläisten varusteintoilijoiden foorumithan jo löytyi, miksei siis toisen maailmansodankin.

Nopeasti huonot ilmaisfoorumit kasaan armbell -tarjoajalta, lisätään aihealueet sekä re-enactmentille, että WW2 airsoftille. Linkkejä nettiin mainostamaan keskustelulautaa.

Pian porukkaa alkoikin rekisteröityä foorumille ja juttu alkoi luistamaan tasaista tahtia. Alkupään keskustelu pyöri hyvin paljon nimenomaan airsoft-päässä, sillä re-enactment harrastajia ei paljoa foorumilla vielä tässä vaiheessa ollut. Keskusteluissa tuli hyvin selväksi se, että toisen maailmansodan airsoftpelejä halutaan Suomeen – olihan näitä aiemmin järjestetty vain kourallinen ja nekin talvipelejä (Lekan Bielaja Smejertit). Ilmeisesti pelinjärjestäjät huomasivat pelaajia löytyvän näihin peleihin ja pelejä alkoikin ilmestyä pelikalentereihin: ensimmäiseksi Lekan IFU II, sen jälkeen Dog Greenin ensimmäinen ETO:La Ferme Orivedellä... Lumipallo oli alkanut kasvaa.

Airsoft -keskusteluiden lomasta löytyi myös joukko, jota kiinnosti airsoft kenttien ulkopuolinenkin toiminta historian puitteissa. Alunperin tämä ydinjoukko oli nimenomaan amerikkalaisten varusteiden hamstraajia ja aluksi suunniteltiinkin puhtaasti amerikkalaista re-enactment ryhmää. Jossain välissä myös saksalaiset keräsivät voimansa ja rinnalle saatiin pieni, mutta pippurinen Wehrmacht -porukka. Ryhmän perustamiseen liittyviä asioita ruodittiin tarmolla keskustelulaudalla kuukausia, kunnes otettiin itseämme niskasta kiinni ja päätettiin lyödä nuppineula kalenteriin – joka tulisi merkitsemään Etulinjan syntymistä sekä ensimmäistä kokoontumista.

Ensimmäinen kokoontuminen järjestettiin Mynämäellä paikallisen majatalon puitteissa. Paikalta löytyi sauna, joki jossa pulahtaa ja kotatyyppinen majoitustila ryhmälle. Alueella oli aiemmin pelattu muun muassa Vietnamin sodan teemaisia airsoftpelejä. Aluksi tutustuttiin uusiin naamoihin, jotka aiemmin olivat vain olleet nimimerkkejä internetissä tai nopeita pelituttuja airsoft -peleistä. Viikonloppuun sisältyi ennenkaikkea tutustumista, poteronkaivuuta jne., mutta tärkeimpänä oli sääntöjen ja raamien luonti uunituoreelle re-enactment ryhmälle – Etulinjalle.

Eipä kestänyt aikaakaan, kun ryhmälle rykäistiin internetsivut ja samassa yhteydessä armbellin vanha ilmaisfoorumi lakkasi olemasta. Keskustelu jatkui tästä lähtien Etulinjan uudella keskustelulaudalla joka oli huomattavasti vakaampi ja toimivampi järjestelmä, kuin ilmaisfoorumi armbell.

Muutaman kuukauden päästä järjestettiin jälleen kokoontuminen Utterholmenissa ja tästälähin kokoontumisia onkin ollut epäsäännöllisen säännölliseen tahtiin. Joskin vuosi 2008 oli re-enactment kokoontumisten osalta laiha vuosi, johtuen monen etulinjalaisen varusmiespalveluksesta. Jossain välissä kiinnostus myös omien sotiemme historiaan kasvoi niin paljon, että Etulinjalle saatiin oma suomalaisosasto. Tätä seurasi luonnollisesti myös neuvostoliittolaisosasto.

Vuodet kuluivat kokoontumisten puitteissa ja aina uutta oppien. Ryhmän koko kasvoi alkurysäyksen jälkeen tasaisesti, joskin Etulinja on aina pitänyt tärkeämpänä tavoitteenaan jäsentensä laadun eikä määrän. Muutamia jäseniä on myös jätetty kelkasta pois erinäisistä syistä, joko epäaktiivisuuden tai muun syyn johdosta.

Nyt. Tällä hetkellä. Vuonna 2011. Suomalainen re-enactment on mennyt paljon eteenpäin. Jäseniämme on matkustanut reenactmentin merkeissä myös ulkomaille asti. Ystävyyssuhteita on luotu Michael Gaissmair -reenactment ryhmään ja yhteisiä kokoontumisia on saatu aikaan huimasti.

Tässä välissä onkin hyvä todeta, että lähtöasemamme tulevaisuuteen ovat loistavat.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Palaa sivulle “Re-enactment”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija