Käyttäjänimi:
Salasana:

 

Wehrmachtin telttavälineet

Telttaosa (zeltbahn) on meille monille tuttu varuste, mutta niiden kokoaminen teltaksi ei onnistu, tai ainakin se on vaivalloisempaa, ilman kunnollisia telttavälineitä. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa hieman tietoa ei niinkään telttavälineiden käytöstä (ainakaan vielä), vaan niiden ulkonäöstä ja variaatioista, jotta jokainen re-enaktori osaisi tunnistaa oikean malliset telttavälineet monien nykyään myytävien sodanjälkeisten väärän mallisten telttavälineiden seasta.

Niin kuin kaikkia muitakin varusteita, valmistettiin telttavälineitä kolmannen valtakunnan alueella tuhansissa tehtaissa ympäri vallattuja maita, joten variaatioita oli varmasti monenlaisia, mutta kuten muissakin asioissa, tulee re-enaktorin mieluiten pitäytyä säännöissä eikä poikkeuksissa. Tässä artikkelissa on siis esitelty Wehrmachtin standardin mukaisia telttavarusteita.

Sotilaan telttavälinesarjaan kuului:

 • 3 kpl telttakeppejä (Zeltstock)
 • 2 kpl telttavaajoja (Zeltpflock)
 • 1 kpl telttanaru (Zeltleine)

Telttavälineitä kannettiin usein käärittynä telttaosan sisään tai erillisessä telttavälinepussissa (Zeltzubehörtasche) lukuunottamatta telttanarua, jonka määrätty säilytyspaikka oli A-raamilaukussa. Telttavälinepussin jaosta ja käytöstä olen löytänyt aika vähän tietoa, joten jos tiedät asiasta jotain, ilmoita ihmeessä minulle (dragonia@mbnet.fi), niin täydennän tätä artikkelia.


Telttakeppi (Zeltstock)

Telttakeppi on n. 37 cm pituinen ja n. 2 cm paksuinen puinen keppi, joka on molemmista päistään vahvistettu metallisilla holkeilla. Telttakepin toinen pää on sorvattu kapeaksi ja toiseen päähän on porattu kepin suuntainen n. 5 cm syvä reikä. Nämä mahdollistavat telttakeppien liittämisen toisiinsa tiiviisti peräkkäin, miten voidaan luoda pitkiäkin telttasalkoja.

kepit.jpg

Telttakeppien pituus ja paksuus vaihtelee jonkin verran, mutta niistä kaikista löytyvät nämä yhteiset ominaisuudet:

 1. Kepin ohuempaan päähän on sorvattu selkeä, kepin yleismuotoa ohuempi, n. 3 cm pituinen tappi
 2. Kepin ohuempi pää on vahvistettu n. 3 cm pituisella metalliholkilla, joka on kiinnitetty puuosaan vastakkaisilta sivuilta yhteensä kahdella naulalla.

  holkki2.jpg

 3. Kepin paksumpi pää on vahvistettu n. 7 cm pituisella metalliholkilla, joka on kiinnitetty puuosaan vastakkaisilta sivuilta yhteensä kahdella naulalla.

  holkki1.jpg


Telttavaaja (Zeltpflock)

Telttavaajoja on kolmea eri mallia: metallinen, puinen sekä bakeliittinen, joista kaksi ensimmäistä esitellään tässä artikkelissa. Bakeliittisia vaajoja jaettiin enimmäkseen Afrikassa taisteleville joukoille, joten ne olivat itä- sekä länsirintamalla harvinainen näky.

vaajat.jpg

 

Metallinen telttavaaja

Metallinen telttavaaja on n. 26 cm pitkä, n. 1,5 cm leveä ja n. 1 cm paksu, useimmiten alumiinista valettu, vaaja, johon on kiinnitetty n. 20 cm pitkä hamppunarun pätkä. Metallisen telttavaajan toinen pää on terävä sekä toisessa päässä on vaajan yleismuotoa leveämpi osa.

Metallisten telttavaajojen mitat vaihtelevat jonkin verran, mutta niistä kaikista löytyvät nämä yhteiset ominaisuudet:

 1. Vaajan leveämmän pään keskellä on reikä, josta hamppunarunaru on pujotettu läpi ja sitten sidottu umpinaiseksi silmukaksi

  naru.jpg

 2. Vaajan toisella puolella on kaksi n. 0,5 cm syvää ja n. 22,5 cm pitkää vierekkäistä uraa

  takaurat.jpg

 

Puinen telttavaaja

Puinen telttavaaja on n. 27 cm pitkä, n. 2,5 cm leveä ja n. 1,5 cm paksu puinen vaaja, joka on molemmista päistään vahvistettu metallisilla holkeilla. Puisen telttavaajan toinen pää on muokattu teräväksi ja toiseen päähän on ruuvattu metallinen tappi.

Puisten telttavaajojen mitat vaihtelevat jonkin verran, mutta niistä kaikista löytyvät nämä yhteiset ominaisuudet:

 1. Vaajan terävä pää on vahvistettu n. 4 cm pituisella metalliholkilla, joka on kiinnitetty puuosaan molemmilta sivuilta yhdellä naulalla

  holkki2.jpg
  holkki2naulat.jpg

 2. Vaajan tylppä pää on vahvistettu n. 4 cm pituisella metalliholkilla, jossa on reikä

  holkki1.jpg

 3. Vaajan tylpän pään metalliholkin reiästä on ruuvattu puuosaan kiinni n. 3 cm pituinen metallinen tappi, joka on vinossa vaajan terävää päätä kohti ja josta n. 1,5 cm on vaajan ulkopuolella.

  holkki1irti.jpg


Telttanaru (Zeltleine)

Telttanaru on punottu, n. 3 m pitkä ja n. 0,5 cm paksu, hamppunaru, jonka toisessa päässä on silmukka. Olen löytänyt useita lähteitä, joissa telttanarussa kerrotaan olevan molemmissa päissä silmukka, mutta näissä kahdessa narussa, joita olen käsiini saanut, oli kummassakin silmukka vain toisessa päässä. Jos sinulla on asiasta tarkempaa tietoa, ilmoita ihmeessä minulle (dragonia@mbnet.fi), niin täydennän tätä artikkelia.

narut.jpg

Telttanarujen mitat vaihtelevat jonkin verran, mutta niistä löytyvät nämä yhteiset ominaisuudet:

 1. Naru on punottu neljästä ohuemmasta narusta
 2. Narun päässä oleva silmukka on suljettu punomalla narun pää narun itsensä sisään

  naru1silmukka.jpg
  naru2silmukka.jpg

 3. Narun toinen pää on päätelty, purkautumisen estämiseksi, kietomalla telttanarun ympäri ohuempaa narua

  naru1paa.jpg
  naru2paa.jpg


Telttavälinepussi (Zeltzubehörtasche)

Telttavälinepussi on n. 39 cm pitkä (läppä kiinni; n. 46 cm läppä auki) ja n. 13 cm leveä kangaspussi, jossa on kahdella napilla sulkeutuva läppä sekä kaksi lyhyttä, metallisoljilla varustettua, hihnaa. Telttavälinepussien materiaalissa sekä tekotavoissa näkyy paljon eroja, joten esittelen alla kolme kappaletta allekirjoittaneelta löytyvää eri tyylistä telttavälinepussia sekä muutaman niitä erottavan tekijän.

pussitetu.jpg
pussittaka.jpg

 

Telttavälinepussi 1

Tämä telttavälinepussi on peräisin Saksasta löytyneestä, lähinnä lääkintätarvikkeisiin erikoistuneesta, varusvarastosta ja se on ilmeisesti perua ensimmäisen maailmansodan ajalta, mitä en ihmettele, sillä lääkintähenkilökunnalle tuskin jaettiin niitä ihan uusia priimatavaroita, joita voitiin käyttää järkevämmin etulinjoissa.

Pussi on ommeltu vaalean ruskeasta kankaasta ja on hieman toisia pusseja kapeampi: n. 12 cm.

Pussin läppä on malliltaan pyöreähkö sekä toinen sen kiinnittävistä napeista on joskus irronnut ja korvattu Wehrmachtin standardin mukaisella kolmireikäisellä metallinapilla.

pussi1napit.jpg

Pussin hihnat ovat kankaiset ja niiden rei'issä on metalliset reiänvahvistimet. Reikiä on molemmissa hihnoissa kaksi kappaletta.

pussi1remmit.jpg

Pussin hihnat on kiinnitetty pussiin ompelemalla tummanruskealla langalla.

pussi1kiinnitys.jpg

Pussin pohja on myös muodoltaan hieman pyöreähkö.

pussi1pohja.jpg

 

Telttavälinepussi 2

Tämä telttavälinepussi on ostettu Saksasta, mutta sen alkuperästä ei ole tietoa. Kotkaleima siitä kuitenkin löytyy. Tämän mallisia pusseja olen itse nähnyt eniten liikkeella, joten luulisin sen edustavan jonkinlaista alku- sekä keskisodan standardia.

Pussi on ommeltu ruskehtavasta kankaasta.

Pussin läpän nurkat on pyöristetty ja sen kiinnittävät napit ovat Wehrmachtin standardin mukaisia kolmireikäisiä metallinappeja.

pussi2napit.jpg

Pussin hihnat ovat nahkaiset eikä niitä ole pintavärjätty. Molemmissa hihnoissa on kaksi reikää.

pussi2remmit.jpg

Pussin hihnat on kiinnitetty pussiin ompelemalla valkoisella langalla

pussi2kiinnitys.jpg

Pussin pohja on muodoltaan neliskanttinen.

pussi2pohja.jpg

 

Telttavälinepussi 3

Tämä pussi on ostettu Bulgariasta, mutta sen alkuperästä ei ole tietoa. Huomattava ero toisiin pusseihin on se, että tässä läppä on eri päässä. Pussi on myös rakenteeltaan kaikin puolin yksinkertaistettu, joten luulen sen olevan loppusodan aikainen.

Pussi on ommeltu vihreästä kankaasta.

Pussin läpän reunat on leikattu jyrkästi 45 asteen kulmiksi ja sen kiinnittävät napit ovat erittäin yksinkertaisia metallilevyn paloja, joissa on neljä reikää.

pussi3napit.jpg

Pussin hihnat ovat nahkaiset eikä niitä ole pintavärjätty. Molemmissa hihnoissa on kaksi reikää.

pussi3remmit.jpg

Pussin hihnat on kiinnitetty pussiin metalliniiteillä.

pussi3kiinnitys.jpg

Pussin pohja on muodoltaan neliskanttinen.

pussi3pohja.jpg


Viimeksi päivittänyt Korhonen: 01.08.2008