Käyttäjänimi:
Salasana:

 

Plash-palatkan muokkaus

Tässä artikkelissa muokataan sodan jälkeen valmistettu plash-palatka eli sadeviitta/teltan puolikas sota-ajan malliseksi. Projekti on sinänsä yksinkertainen että ainoat muutokset sadeviitassa ovat nurkkien reiänvahvikkeiden vaihtuminen metallisista nahkaisiin ja muovisten pampuloiden eli napinkorvikkeiden vaihtuminen puisiin. Projektin tarkoitus on siis vaihtaa alkuperäiset materiaalit nykyaikaisten tilalle.


Työkalut ja materiaalit:

pala nahkaa, paksuus 2mm
pyöreää 8mm rimaa noin 20cm
karhunlankaa
ruskeaa maalia

puukko tai mattoveitsi
saha
pihdit
reikäpihdit

suurehko neula
harppi ja lyijykynä
työntömitta

Projekti:

Piirrä harpilla ja lyijykynällä nahkaan 8kpl renkaita joiden halkaisija on 40mm. Renkaiden sisään piirretään vielä pienemmät 16mm renkaat. Leikkaa puukolla viivoja pitkin renkaat irti nahasta ja leikkaa reiät renkaiden sisään.

Etulinja
Etulinja

Sahaa 8mm rimasta 25mm pituisia pätkiä 6kpl puunapeiksi (jatkossa puikulat). Puikuloiden keskelle vuollaan puukolla lankaura ja pyöristetään päät.

Etulinja

Jotta nahkaisia reiänvahvikkeita pääsisi ompelemaan paikoilleen, täytyy sodanjälkeiset metallivahvikkeet irroittaa. Metallivahvikkeet on kiinnitetty prässäämällä kaksi pyöreää peltilevyä toisiinsa, niin että sadeviitan kangas jää niiden väliin. Levyt on helppo irroittaa toisistaan vääntämällä prässäys pihdeillä auki.

Etulinja

Nahkarenkaat kannattaa reijittää ennen kiinni ompelua, 2mm paksuinen nahka kummankin puolen vahvaa puuvillakangasta on sen verran kovaa tavaraa ettei neula mene niistä läpi kuin vasaralla, ja silloinkin neula todennäköisesti vääntyy piloille.

Etulinja

Langaksi hyvä valinta on vahva karhunlanka. Nahkarenkaat ommellaan kaksinkertaisella ompeleella toisiinsa kiinni niin että sadeviitan nurkkareiät ovat nahkarenkaiden välissä niihin leikattujen reikien kohdalla.

Etulinja

Lopuksi irroitetaan muovipuikulat ja ommellaan puiset niiden tilalle. Puikulanapit voidaan halutessa maalata esimerkiksi vihreiksi tai ruskeiksi, välttämätöntä se ei kuitenkaan ole. Tähän sadeviittaan tuli ruskeat napit. Projektin mallina toimineessa sadeviitassa on mustaksi pintavärjätyt nahkavahvikkeet ja sinertäväksi värjätyt puiset puikulat.

Etulinja


Mikko Kyrö


Viimeksi päivittänyt Korhonen: 08.12.2009